Verzekeringen

Zorgverzekering
Voor iedereen in Nederland is een basisverzekering wettelijk verplicht. Het basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Tot je 18e ben je via je ouders verzekerd. Als je 18 bent moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Je hebt dan een verplicht eigen risico van ongeveer 400 euro per jaar, de meeste kosten daarboven worden vergoed. Huisartsenzorg, inclusief een bezoek aan de huisartsenpost, vallen niet onder het eigen risico, veel voorgeschreven medicijnen of een bezoek aan de spoedeisende hulp wel.
Voor behandelingen die buiten het basispakket vallen kan een aanvullende verzekering worden afgesloten:

  • tandartsverzekering: heb je een goed gebit en nooit gedoe bij de tandarts, dan is te overwegen geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. Houd dan wel rekening met zo'n 40 euro per (half)jaarlijkse controle.
  • aanvullende pakketten: Als je denkt dat je genoeg hebt aan de basisverzekering (en dat is bij een gezonde student meestal het geval) kan je overwegen geen aanvullend pakket te nemen.
  • variatie in eigen risico: Je kunt je eigen risico verhogen (bv pas uitbetaling bij 500 euro kosten) waardoor je minder premie betaalt. Als je dan forse medische kosten maakt betaal je de eerste 500 euro zelf, de rest wordt dan vergoed. Afhankelijk van jouw zorggebruik kan het aantrekkelijk zijn om een aanvullend eigen risico af te sluiten. Hiermee kun je het eigen risico met 500 euro verhogen, daarmee kun je vaak een aanzienlijke korting van ongeveer 300 euro per jaar krijgen op je zorgverzekering. De grote vraag is natuurlijk ga jij dat jaar meer zorgkosten maken dan het verplichte eigen risico? In principe is de kans hierop, als je jong en gezond bent klein, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een makkelijkere manier om voor jezelf deze vraag te beantwoorden is misschien, hoe vaak heb je de afgelopen jaren je eigen risico 'opgemaakt'?

Verzekerden mogen elk jaar per 1 januari overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Het is belangrijk om te weten dat er grofweg twee soorten polissen zijn (een polis is de weergave van de overeenkomst die je afsluit met de verzekeraar): Een naturapolis en een restitutiepolis. Bij een naturapolis krijg je geen geld terug, maar wordt de zorg direct voor jou geregeld. Echter de zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgverlener je gaat. In de praktijk is dat vrijwel elke zorgverlener (aangezien de meeste zorgverzekeraars met alle partijen contracten tekenen), dit kan in de toekomst veranderen als zorgverzekeraars contracten met bepaalde partijen afsluiten en met andere niet. Wellicht heb je de discussie over de vrije artsenkeuze die de laatste tijd in het nieuws was gevolgd. Bij een restitutieverzekering betaal jij de rekeningen en krijg je dit bedrag later terug van de verzekeraar. Je bent dan niet gebonden aan gecontracteerde zorg. Een restitutieverzekering is over het algemeen duurder.

Zorgverzekeringen zijn vaak duur en beginnen voor alleen het basispakket rond de 80-100 euro per maand, voor extra aanvullende pakketten moet je 5 tot 50 euro extra per maand rekenen, afhankelijk van welke extra dekking ze bieden. De dekking en prijzen verschillen flink per verzekeraar en per jaar, daarom is het verstandig elk jaar te kijken welke zorgverzekering het best bij je past. Er zijn verschillende websites waar je zorgverzekeringen kan vergelijken, hier kun je bijvoorbeeld aangeven wat je wel en niet vergoed wilt hebben. Kijk eens op verschillende vergelijkingssites. De voor jou best passende en goedkoopste verzekering kan per vergelijkingssite verschillen!
Om je tegemoet te komen in de hoge kosten voor de verzekering is er zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten die je krijgt van de Belastingdienst. Als je 18 bent, moet je deze zelf aanvragen. Dat kan op toeslagen.nl. Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van je inkomen. Studenten krijgen vanwege hun beperkte inkomen bijna altijd de maximale zorgtoeslag, waarmee de basisverzekering kan woden betaald.
Zowel de hoogte van de premie zorgverzekeringen, eigen risico en zorgtoeslag veranderen jaarlijks.

Decentrale Selectie Hulp
Module

Vul hieronder jouw emailadres in zodat je direct op de hoogte wordt gebracht als de module voor het nieuwe jaar beschikbaar komt. Het invullen van jouw emailadres leidt tot geen verplichtingen. Iedereen die de module aanschaft maakt kans op 1 van de 5 Google Home mini's.