Bijkomende kosten

Studeren kost geld. Veel geld, en dit loopt op als je op kamers gaat wonen. We zetten hier grofweg de kosten op een rij.

Collegegeld
Dit jaarlijks terugkerend bedrag is een aanslag op je budget. Het gaat om ongeveer €2000,- per jaar. De universiteit regelt de inning. Je kan in je studiefinanciering een speciale lening afsluiten voor het betalen van je collegegeld, het zogenoemde collegegeldkrediet: zie hiervoor Studiefinanciering.

Boeken
Bij de studie geneeskunde worden veel boeken gebruikt en de kosten kunnen zo’n €1500-2000 voor je bachelor bedragen. Het verschilt per faculteit hoeveel boeken verplicht aangeschaft moeten worden. Vooral in het eerste jaar ben je een groot bedrag kwijt, je hebt immers nog geen enkel boek. Wees slim en kijk wat je precies nodig heb, vraag het bijvoorbeeld aan ouderejaars. Als je een gedeelte nodig hebt kun je het beter kopiëren, of wellicht ken je een ouderejaars (huisgenoot) waar van je het boek tijdelijk mag lenen. De bieb kan ook handig zijn en tegenwoordig zijn er ook veel vaker officiële bronnen of boeken op het internet te raadplegen. De medische faculteitsvereniging mag wettelijk tot 10% korting geven op boeken, of koop tweedehands.

Verzekeringen
Zie aldaar voor meer inhoudelijke informatie, maar reken een ruime 150 euro voor de noodzakelijke verzekeringen.

Vervoer
Als je studiefinanciering ontvangt, krijg je ook een OV-studentenkaart, zie ook kopje ‘studiefinanciering’. Vaak kom je met je OV-kaart niet geheel uit. Reken daarom zo'n 50 euro per maand aan extra vervoerskosten.

Kleding
Hoeveel je uitgeeft aan kleding verschilt per persoon, maar uit onderzoek blijkt dat studenten gemiddeld rond de 50 euro aan kleding/schoenen uitgeven. Dit soort gemiddelden kun je terugvinden op nibud.nl

Communicatie
Woon je thuis dan internet je bij je ouders, op kamers zal je het vaak zelf moeten regelen (al wordt er vaak gedeeld), €25 per maand inclusief tv-kabel is mogelijk.

Ga je op kamers, dan komt er zomaar het een en ander bij:

Huisvesting
Onderzoek wijst uit dat studenten gemiddeld 370 euro besteden aan huisvesting, dit bedrag wordt helaas jaarlijks hoger. De duurste geneeskundesteden om op kamers te gaan zijn Amsterdam en Utrecht (350-500 euro), Maastricht en Groningen zijn iets goedkoper.

Boodschappen
Reken gerust op zo'n 170 euro aan boodschappen per maand. Uiteraard kun je het zo duur maken als je wilt...

Uitgaan/ontspanning/sport
Hier blijkt zo'n 150 euro per maand aan besteed te worden.

Reken dus bij uit huis wonen zo maar op maandelijkse lasten van rond de 1100 à 1200 euro. Hoe krijg je dat voor elkaar? Vaak in een combinatie van studiefinanciering, bijbaan en ouderlijke bedrage. Ouders zijn verplicht bij te dragen, kijk hier voor een rekenhulp. Strikt genomen zou je je ouders voor de rechter kunnen slepen als zij niet willen bijdragen of dat fors te weinig doen.

Decentrale Selectie Hulp
Module

Vul hieronder jouw emailadres in zodat je direct op de hoogte wordt gebracht als de module voor het nieuwe jaar beschikbaar komt. Het invullen van jouw emailadres leidt tot geen verplichtingen. Iedereen die de module aanschaft maakt kans op 1 van de 5 Google Home mini's.