Maastricht University

Geneeskunde aan Maastricht University

Geneeskunde in Maastricht is vanouds bekend om zijn kleinschalige onderwijsvorm waarin jij zelf op zoek gaat naar kennis: het zogeheten probleemgestuurd onderwijs (PGO). Maastricht is hiermee altijd koploper in Nederland geweest. Tevens is de onder geneeskundestudenten zeer bekende landelijke voortgangstoets ook in Maastricht ontwikkeld. De laatste jaren zie je dat de andere medische faculteiten Maastricht gevolgd zijn en ook kleinschaliger zijn gaan werken, eigen initiatief ontplooien en zelfwerkzaamheid stimuleren. Wel is het nog steeds zo dat Maastricht dit systeem het verst heeft doorgevoerd. Er is bijvoorbeeld geen vaste boekenlijst (wel een advieslijst) en je brengt veel tijd door in de bibliotheek om informatie te vinden.

Mede door zijn ligging is geneeskunde studeren in Maastricht een internationale aangelegenheid. Internationalisering is binnen de opleiding Geneeskunde dan ook een belangrijk begrip, zowel in het onderwijs als in de organisatie eromheen. Er zijn allerlei mogelijkheden om (gesubsidieerd) in het buitenland te studeren en om je in medisch Engels te bekwamen. In het tweede jaar van de opleiding Geneeskunde zijn er beperkte mogelijkheden om delen van het programma in het buitenland te volgen.

Maastricht University heeft een uitgebreide website opgezet over hun geneeskundeopleiding.

Onderwijsprogramma
Ieder studiejaar van de bacheloropleiding heeft een centraal thema. Zo ligt in het eerste jaar het accent op de mens in gezondheid en ziekte, in het tweede jaar op levensfasen en diagnostiek en komen in het derde jaar chronische aandoeningen aan de orde. Jaar 1 en 2 bestaan uit blokken waarin je niet alleen colleges en onderwijsgroepen hebt, maar ook lezingen, practica en vaardigheidstrainingen, allemaal opgezet rond de centrale thema's. Jaar 3 is ingedeeld in clusters (vier clusters van elk tien weken), elk met een eigen thema. Het onderwijs in dit jaar is een mix van onderwijsgroepen en patiëntcontacten.

Al vanaf het eerste jaar komt de praktijk aan de orde in het Skillslab, en in jaar 3 onderzoek je echte patiënten in onder andere de onderwijspoli van het ziekenhuis en in een huisartspraktijk. Ook deze vervroeging van de praktijk in de studie is zo langzamerhand door de meeste andere studies ingevoerd.

De patiëntcontacten zijn in het derde studiejaar het uitgangspunt van de studie. Studenten zien patiënten op diverse poliklinieken in het ziekenhuis, revalidatieklinieken en huisartspraktijken. Deze patiëntcontacten worden besproken in onderwijsgroepen. Van hieruit besluit je samen met jouw studiegroep welke leerdoelen opgesteld moeten worden en wat nog verder bestudeerd dient te worden.

Hier vind je een overzicht van het bachelor- en masterprogramma Geneeskunde. De aansluitende master geneeskunde bestaat uit coschappen binnen de verschillende medische disciplines en een wetenschappelijke stage.

Voorlichting
Geneeskunde Maastricht heeft die verse voorlichtingsdagen zoals een open dag of meeloopdag. De exacte data vind je hier (onder "Kom kennismaken").

Decentrale Selectie Hulp
Module

Vul hieronder jouw emailadres in zodat je direct op de hoogte wordt gebracht als de module voor het nieuwe jaar beschikbaar komt. Het invullen van jouw emailadres leidt tot geen verplichtingen. Iedereen die de module aanschaft maakt kans op 1 van de 5 Google Home mini's.